Borddækning: Sådan dækker du et flot bord til din fest
En smuk borddækning med flot service og bordpynt kan gøre noget helt særligt ved både maden og stemningen ved middagsbordet.
Savner du inspiration til borddækningen? Så kan du tænke på når du dækker dit spisebord, at det er lidt ligesom at male et billede. Du finder inspiration i en bestemt stil ligesom i indretningen i dit hjem, som der skal være i maleriet.
På et maleri starter du med at male baggrunden. Når vi taler om borddækning vil dug og dækservietter fungere som din baggrund. Det er derfor det første du starter med på dit spisebord når vi taler borddækning.
Inden du går i gang med borddækningen, skal du sikre dig, at der er god belysning over spisebordet samt at der er hynder på stolene og bænken.
Gennem denne indlæg kan du blive klogere på:
Dug og servietter til borddækningen
En tekstilvoksdug eller en stofdug er mere hyggelig og eksklusiv i borddækningen. En voksdug er derimod mere praktisk. Hovedreglen er, at dugen ikke må være for lang. Vi anbefaler ca. 20-30 cm dug på hver side af bordet, dette vil være det mest optimale. Dine gæster skal nemt kunne sætte sig med benene under bordet.
Hvis du har forskellige dækservietter, kan man med fordel skifte dem i forhold til årstiderne.
Så kommer vi til valg af servietter til din borddækning. Hvis det er en middag med flere retter, holder de billige papirservietter ikke hele middagen. Her bør du dække op med stofservietter eller en kraftig papirserviet til borddækningen. Stofservietten er en mere bæredygtig løsning, da de kan genbruges blot ved at vaske dem. Du kan med fordel se hvilke farver der trender lige nu i 2022.
Servietfoldning trin for trin guide
Step 1 – Fold servietten helt ud
Fold servietten helt ud. Fold herefter på midten.
Step 2 – Fold
Fold den nederste kant 2-3 cm op og fold herefter det nederste stykke af servietten 2/3 op.
Step 3 – Bagsiden
Fold siderne om på bagsiden.
Step 4 – Lommen
Afslut med at binde snor omkring lommen.
Regler for den korrekte borddækning
Nu hvor du har lagt dug på bordet og gjort servietterne klar, kan du gå i gang med selve borddækningen. Har du ikke helt styr på etiketten og regler for borddækning, så bliv hængende. Vi vil komme ind på alt lige fra hvordan bestikket skal ligge til hvilken rækkefølge glassene skal stå i.
Placere tallerkener korrekt til borddækning
Serverer du kun en hovedret, behøver du kun have en middagstallerken på bordet per person. Serverer du derimod 2 eller 3 retter, anbefaler vi at du dækker op med din spisetallerken nederst. Hvis du tilføjer en dækketallerken, er det bedst at placere den nederst, altså under spisetallerkenen. Dækketallerkenens funktion er at beskytte dugen eller bordet.
Hvis du serverer forret, ligger du frokosttallerkenen eller skålen øverst. Her er det en god idé at lægge en papirserviet imellem for at beskytte begge tallerkener. Hvis du vil servere dessert, behøver der ikke opdækning til dette før der er taget af bordet fra forret og hovedret.
Oven på tallerkenerne ligger man servietten, som ofte er foldet eller rullet sammen med en servietring. Skal der bruges en sidetallerken, som kan bruges til brød eller andet, placeres denne til venstre for personen.
Har du planlagt at anrette maden på tallerkenerne og først servere, når gæsterne er ved bordet, kan du sagtens dette. Her kan du med fordel bruge servietterne til at markere de enkelte kuverter.
Efter tallerknerne er det en god ide at gå i gang med bestikket, så du er sikker på, at der er plads til det uden at komme i karambolage med glassene.
Borddækning uden tallerkner
Fortrækker du at lave flotte anretninger på tallerknerne, som først serveres når gæsterne har sat sig? Er du i tvivl om hvordan en korrekt borddækning kan laves uden tallerkener?
En god erstatning for tallerkener er noget så simpel som en serviet. Selvom en serviet som oftest placeres oven på tallerkenen, kan den godt placeres på bordet mellem bestikket.
Placere bestikket rigtig til borddækning
Du tager altid bestikket udefra og ind, det vil sige, man spiser ind af. Så bestikket til forretten skal ligge yderst og bestikket til hovedretten inderst.
Hvis du har flere retter, dækkes der op fra samme fremgangsmåde. Første ret længst fra tallerkenerne og hovedretten ved tallerken.
Gaflerne skal placeres på venstre side af tallerkenen og knivene til højre side med knivens skær ind mod tallerkenen. Serverer du suppe, skal suppeskeen placeres på samme side som kniven.
Smørkniven placeres på sidetallerken med skæret væk fra tallerkenen.
Dessertbestikket lægges over tallerknerne med skeens skaffe mod højre og gaflens skaffe mod venstre. Ligger du både ske og gaffel til dessert, skal gaflen ligge nederste.
Rækkefølgen af glas ved borddækning
Det er ofte rækkefælgen af glas der volder problemer. Glassene skal placeres over tallerkenen og gæsterne starter fra højre og bevæger sig mod venstre.
Stil vandglasset yderst til højre efterfulgt af hvidvinsglasset, så rødvinsglasset og til sidst dessertvinsglasset. Det er en god idé at stille rødvinsglasset midt for tallerknerne, da dette skaber en lige linje på bordet.
Hvis du serverer te, kakao eller kaffe, sættes kopperne først på bordet efter desserten og placeres længst til højre ved siden af vandglasset.
Er det en større forsamling og der skal brugs bordkort, kan det placeres på rødvinsglasset, da dette står i midten og at hvidvinsglasset skal bruges først.
Find det rette bordpynt til din fest
Du er snart færdig med dit maleri og mangler kun forgrunden på dit værk. Det er det sidste og afgørende penselstrøg. Her er det nemlig bordpynten som skaber stemningen og liv på billedet. Ligesom med maleriet og boligindretningen handler det om at du finder din egen stil, så borddækning afspejler dig og dit humør, begivenheden og måske årstiden.
Bordpynten kan være levende lys i nogle smukke stager eller en vase med nogle blomster der matcher dit tema.
Levende lys er uundværlig i borddækning, da det skaber en hyggelig stemning. Sørg for at lysestagerne ikke står i vejen for dine gæsters udsyn, at de ikke kan brænde sig på dem og at der er mulighed for at tale sammen hen over bordet.
En god idé er at have fokus på at blomsterne ikke bliver for dominerende i borddækningen. En kæmpe buket kan hurtigt komme til at tage fokus og fylde for meget. Du kan også lege med farverne til borddækning og eksperimentere med forskellige farvekombinationer.
Bring natur indenfor ved borddækning
Naturen gør sig godt på et veldækket bord. Du kan finde pynt i haven for eksempel ved at plukke blomster, afklippe nogle grene fra et smukt træ, finde kogler, blade eller muslinger fra stranden. En anden mulighed er at du selv maler indsamlede sten fra naturen. Du kan for eksempel plukke små blomster fra haven og lægge en på hver tallerken som en sød lille gestus til dine gæster.
Et godt råd er ikke at overdrive med for meget pynt på bordet, hvis du også skal have plads til fade og skåle.
Hvis du har et bålsted i haven, kan du med fordel tænde op for at bringe naturen og varmen med ind til spisebordet.
Brug årets højtider og særlige lejligheder som inspiration til bordpynt til din borddækning, såsom konfirmation, bryllup, nytår, jul og barnedåb. Det kan spænde lige fra gran og julehjerter til græskar, fødselsdagsflag og påskekyllinger. Det er kun fantasien der sætter grænser for din borddækning.